Voor iedere taak het juiste gereedschap. Deel 1

joost_deel1
Landschapsfotografie wordt dikwijls geassocieerd met een groothoek. En inderdaad, met groothoeklenzen kan met soms heel knappe composities in het leven roepen. Maar dit wil uiteraard helemaal niet zeggen dat men bij landschapsfotografie alleen maar een groothoeklens zou mogen gebruiken.

Zeker in dit volgebouwde land, waar altijd wel ergens een auto, een paal, een huis of een kraan in de weg staat, kan een telezoomlens (à la 70-200mm bij full-frame sensor) nuttige diensten bewijzen bij de selectie van een uitsnede waarbij die storende elementen mooi uit het beeld kunnen blijven.

Maar ook langere telelenzen kunnen soms hun diensten bewijzen bij het landschapswerk. Op de bijgevoegde foto werd dankbaar gebruik gemaakt van de (schijnbare) samendrukking van het perspectief die werd geleverd door een 300 mm objectief: de verschillende lagen op verschillende afstanden worden door het tele-effect samengedrukt, één van de redenen waarom deze foto voor mij werkt (*).

We waren deze plaats een paar dagen eerder ‘s morgens voorbij gereden, en zagen toen een pittoresk Spaans dorpje liggen floreren tegen een bergachtergrond, maar in keihard en saai midden-op-de-dag licht. En dus werd het plan opgevat om op een later tijdstip (bij zonsopgang, dus eigenlijk op een vroeger tijdstip…) terug te komen. Zo gezegd, zo gedaan, en het moet gezegd, voor dag en dauw opstaan valt best mee in de maand november.

Daar aangekomen de statieven opgezet, met de lens richting pittoresk dorp, maar aan onze rechterkant gebeurde er iets veel interessanter : zijdelings door de opkomende zon beschenen opborrelende mistflarden die zich tussen de rotsen een weg omhoog zochten.

Thuisgekomen heb ik het beeld omgezet naar zwart-wit en verder natuurlijk ook de donkere partijen nog wat meer in de schaduw gezet, waarbij de helderheid van de mist niet mocht worden gecompromitteerd.

En geen moment spijt gehad van de keuze voor de 300 mm.

Joost.

(*) Schijnbare samendrukking? Ja, want stel dat naast de bovenstaande foto met een 300mm, er vanop dezelfde positie ook een foto zou zijn gemaakt met een kortere lens, vb een 50mm of een 20mm. Op die beelden zou natuurlijk een veel ruimer zicht staan, maar als je binnen deze ruimere zichten het bovenstaande beeld zou selecteren, dan zou dat exact dezelfde samendrukking laten zien. Want, zoals bekend, wijzigt het perspectief enkel als men dichterbij of verder af gaat.