Kan je eens een foto van ons maken ???

Mensen-1
Stadsfotografie, het ideale terrein voor de wandelfotograaf : ronddwalen in het stad, kijken, kijken, kijken, achtergronden en voorgronden zoeken, daarna wachten totdat er iets gebeurt, voor of achter die achter- of voorgrond.
Of gewoon rondkuieren, op je kievieve voor het fotomoment dat zowiezo zal gebeuren – in het stad gebeurt er constant vanalles en nog wat – en dan direct toeslaan.

Het leukste in de stadsfotografie is om emoties van mensen te kunnen fotograferen, maar dat is misschien dan ook nog wel het moeilijkste. In de stad lopen het wel vol met mensen, mensen, mensen, maar om die op de plaat te krijgen heb je soms wel wat moed nodig, of truukskes…

Eén van de truukskes is om gebruik te maken een klassieke vraag van die daar loslopende mensen : “Kan je eens een foto van ons maken ???” “Of course, my dear”. Je krijgt dan meestal een GSM in je poten gestopt, je maakt wat foto’s, je babbelt wat, en je kaatst de vraag terug : “en mag ik nu eens een foto van jullie maken met mijn eigen kodakske ?”

Zo ook in dit geval. Laat op de avond, op een enorm groot plein in Lissabon, overgoten met zaligzacht licht komen twee “poederdozen” (zoals wijllie dat oneerbiedig noemden in onzen jongen tijd, nu doen we dat dus niet meer) op me af, “Could you please be so kind to take a picture of us ?” “Joak, joak, no problem”. Paar foto’kes maken, wat gebabbel en gegiechel, “May I now take picture of joe ?” “Si, si”, GSM terug geven, en terwijl ze kijken naar hun foto’ke op hun GSM, tsjakka ! Hebbeus !

Pieter
(blog eerder verschenen op www.fotografiepieter.be)